Nieuw Nieuw

 

Beste Gasten dit jaar 2019 zijn wij gestart  met een nieuwe activiteit in de Foodhall in Arnhem.
Hierdoor is het restaurant op maandag, dinsdag en woensdag gesloten.
Op alle andere dagen zijn wij normaal geopend.

Jade Cao

 

 

Beste gasten

Wij hebben ons menu geheel vernieuwd.

Nu ook met speciale vegetarische gerechten. 

Eet smakelijk 美味的食物

Jade Cao

 

 Wij hebben een speciale actie voor u!

Onbeperkt dineren vanaf   € 25.00 p.p.vanaf 4 personen

(vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild)

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Het Keukenorkest

 

Chinesekeuken


Nooit, maar ook nooit, had ik verwacht dat ik in de horeca terecht zou komen. Toen ik jong was, wilde ik heel graag medewerkster van een bibliotheek worden, ik dacht dan, dat ik altijd het eerste nieuw boek zou krijgen te lezen..

Ik lees graag en veel, liefst de hele dag alleen maar lezen. Tot diep in de nacht zelfs, dat mocht natuurlijk niet van mijn vader, de lamp moest om 9 uur uit. Al gauw merkte mijn vader dat de batterij van de enige zaklamp van ons huis wel erg snel leeg ging. Ik las dan stiekem in bed onder de deken met die zaklamp.... De batterijen in die tijd waren wel erg kostbaar en zelfs als je veel geld had, betekende dat niet dat je die batterijen kon kopen. Ik gebruikte zoiets kostbaars om te lezen. Moet u maar nagaan hoe mijn vader zou reageren. mijn hemeltje!

 

Op een nacht stond mijn bed in brand, omdat ik de zaklamp verruild had voor een olielampje die ik zelf had gemaakt en per ongeluk had omgegooid onder de dekens..

Ondanks de straf die ik had gekregen, bleef ik toch lezen als ik de kans kreeg en als het maanlicht door het raam in mijn kamer scheen.
Net als alle andere jonge meisjes had ik ook veel dromen, naast bibliotheek medewerkster, wilde ik ook heel graag docente worden…..

Maar al mijn dromen vielen weg toen mijn vader plots op 49 jarige leeftijd overleed. Ik kon dan dromen wat ik maar wilde. In een land dat geen sociale voorzieningen had , is men toch afhankelijk van zichzelf. Dus als gezins oudste, hielp ik mijn moeder om voor mijn broertjes en zusje te zorgen.

 Ik weet nog toen ik net in Nederland kwam, werd me verteld dat `babi pangang` het lekkerste Chinese gerecht is en dat de Nederlanders er dol op zijn. Ik wist niet eens uit welk gedeelte van China dit gerecht stamde, het is zo'n groot land. Het zal wel ergens uit een van die vele provincies komen, dacht ik toen. Later heb ik gehoord dat babi pangang helemaal geen Chinees gerecht is, het stamt uit Indonesië en is door mijn landgenoten aangepast aan de Nederlandes markt.

In 2000 besloot ik een restaurant in Velp te beginnen en was vast beslote geen babi pangang meer op de kaart te zetten, ik wilde alleen nog maar Authentieke Chinese gerechten serveren, vooral primaire, secundaire, Multi kruidige Sichuan gerechten.

Ik kom zelf uit Sichuan, maar ben geen kok, wel heb ik wat geleerd van mijn oma, tante en nog wat buren. In Nederland kon ik geen Sichuan koks vinden, dus nam ik koks aan om ze op te leiden om Sichuan kok te worden, dat is wel makkelijker gezegd, maar het echt doen, bleek veel moeilijker dan gedacht. Te eerste zijn Chinese mannen bazig, ondanks dat wij al in de 21e eeuw leefden en ten tweede, ze vinden het maar niks dat een vrouw zegt wat ze moeten doen.

 Op een dag zag ik dat mijn zogenaamde chef-kok verkeerde kruiden gebruikte in een gerecht. “ Nee, meneer, dat hoort niet zo ” zei ik tegen hem.

Hij antwoordde:"Toen ik chef-kok werd, liep jij nog met een open broekje rond".

Met andere woorden toen hij chef-kok werd, was ik nog maar een baby, wat kon ik hem dan leren, die meneer Chef-kok! (Chinese baby's hebben altijd een open broek aan waardoor het gemakkelijker is om luiers te wisselen).

Maar ik was het er toch niet mee eens. Dus nam hij die zelfde dag nog, om precies te zijn: op vrijdag om 16:30, een half uur voor opening van de zaak de benen.

Daar stond ik dan, ik kon wel stoer doen, maar ik ben toch geen echte kok van beroep, ineens moest ik voor zoveel mensen koken, dat is echt makkelijker gezegd dan gedaan. Ik wist niet eens hoe ik de grote wok moest vasthouden, die zijn ook nog zo zwaar als lood. Ik wist niet eens waar de kruiden lagen, waar ligt de gember, waar zijn de Sichuan pepers, waar is de ossenhaas waaar zijn de lamskoteletten en zo voort.

Dan vergat ik weer met welke tafel ik bezig was, dan had ik de hulpkok vergeten te vertellen wat ze moest doen, dan zijn er voor 4 personen maar 3 gerechten gemaakt. Als het laatste gerecht dan op tafel komt , zijn de eerdere gemaakt gerechten al weer koud, of laat mijn hulp het gerecht dat ik net met moeite had gemaakt op de grond vallen.

Chinese opera

 Ik sneed zo vaak in mijn vingers, dat als het wondje nog steeds niet genezen was er alweer een andere vinger werd geraakt. Mijn vijf zielige vingers hadden op een moment negen wondjes.

En ik zat helemaal van top tot teen onder de saus en meel, mijn gezicht leek of ik net had opgetreden in een Chinese opera al die kleuren zaten er dan op.

Ondanks dat ik in het begin zo onhandig en chaotisch was, bofte ik toch dat ik nog zo veel lieve, trouwe en begripvolle gasten heb, die me deden geloven dat ik ooit nog een mooi orkest in de keuken zou kunnen leiden.

 

Bedankt al mijn lieve gasten en lieve vrienden

 

Jade Cao.

 

Jade Cao

 

 

 

 

 

 

 

Reacties  

0 #5 Benno RENAUD 28-07-2016 16:30
Leuk om te lezen... Hoe gaat het ermee? Binnenkort maar weer eens naar Velp...
Citeer
0 #4 Herman en yolande 28-07-2016 13:20
Wat leuk Ping en dat je daar nog tijd voor vindt. We waren onlangs nog bij je, maar dat zal je wel gehoord hebben. Jammer dat je er toen niet was.
Volgend keer beter. Veel succes en tot spoedig.
Citeer
0 #3 Katinka 27-07-2016 22:40
:D wij komen al tien jaar bij jou smullen. Plakken daar graag nog tien jaar bij aan!
Citeer
0 #2 Berry 27-07-2016 21:24
Wat leuk om dit verhaal te lezen Ping. Volgens mij ben je een multi-talent. WAnt naast geweldig koken kun je ook leuk schrijven! Tot snel. Groetjes Berry
Citeer
+2 #1 Daniela Titocci 27-07-2016 19:26
Je bent een artiest ! Ik hou van je
Citeer

Bezoekers op de site

Vandaag 3

Gisteren 66

Deze week 523

Deze maand 640

Totaal 81164

Currently are 11 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Verhalen van Jade


Het feest gaat niet door

Dennis speelt tennis

Het eerste verjaardagsfeest

Het keuken orkest

Nieuwe artikelen

Het jaar van het zwijn

 Zout in China

Si-Chuan in het nieuws

Ping Cao in Munchis
Deze Chinese vrouw maakt korte metten met
bazige koks en oubollige afhaalchinees

Si-Chuan in Over de Tong

 Chinese Kok?
Dat was het laatste dat ik wilde worden.